Schaapskudde Ruinen ontvangt donatie

Schaapskudde Ruinen ontvangt donatie
15 aug
2017

Stichting Het Drentse Heideschaap heeft een donatie van de TVM foundation ontvangen. Een symbolische cheque werd door Joop Atsma (voorzitter van de TVM foundation) overhandigd aan Albert Kerssies (voorzitter van Het Drentse Heideschaap) en Jan van der Linde (secretaris van Het Drentse Heideschaap). De donatie is gebruikt voor de nieuwbouw van een schaapskooi. De schaapskudde Ruinen heeft haar thuis aan de rand van het Dwingelderveld in de provincie Drenthe.

 

Schaapskooi in het nieuw
‘De oude kooi voldoet niet meer aan de huidige eisen voor dierenwelzijn. We hebben gekeken naar de mogelijkheden van een renovatie, maar qua kosten en ook bouwtechnisch bleek dit niet de optimale oplossing te zijn. We hebben toen als bestuur gekeken naar een andere oplossing en dat heeft in geresulteerd in een prachtig plan. Nieuwbouw voor de schaapskooi en restauratie van de oude kooi, dat dienst gaat doen als lammerkooi’, vertelt Albert Kerssies.

Het is meer dan een betere ruimte voor de kudde
‘We ontvangen jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers. Mensen die genieten van de schapen én de prachtige omgeving. Vooral in de lammerperiode komen veel ouders met kinderen een kijkje nemen. Met de restauratie en de nieuwe kooi kunnen wij de schaapskudde vergroten tot 400 dieren. En met de realisatie bieden we meer dan alleen een betere ruimte voor de kudde. We kunnen nu ook meer toeristische en educatieve mogelijkheden aan jong en oud aanbieden’, aldus een enthousiaste Jan van der Linde.

Een breed en divers programma aan activiteiten
‘Op het terrein wordt een schapenweide ingericht waar schapen komen te staan. Kinderen kunnen deze schapen aaien. Verder komt er een uitkijktoren waar de bezoekers kunnen genieten van het uitzicht over Het Dwingelderveld. We kunnen allerlei activiteiten organiseren in en rondom de nieuwe schaapskooi. Verhalen vertellen over de het Drentse Heideschaap, maar ook schapenscheren en de wol spinnen op de spintol. We gaan natuuractiviteiten organiseren zoals meelopen met de herder en zijn kudde. We willen een breed en divers programma aanbieden aan mensen uit de omgeving, aan dagjesmensen en toeristen’, vult Kerssies aan.

Ook in aanmerking komen voor een donatie?
‘In de nieuwe situatie wordt de schaapskooi nog meer een plek waar het historische en culturele erfgoed van Drenthe te bewonderen is. We zijn dan ook blij dat de donatie van de TVM foundation hieraan bijdraagt’, aldus Joop Atsma. Leden/klanten die bij TVM verzekerd zijn kunnen een aanvraag indienen bij de Stichting TVM foundation. Maar ook de medewerkers van deze bedrijven. En ook de medewerkers van de TVM groep kunnen bemiddelen. De Coöperatie TVM reserveert jaarlijks een deel van haar winst en doneert deze aan de TVM foundation. De stichting ondersteunt maatschappelijke initiatieven. Ook een project voorstellen aan de TVM foundation? Meer informatie over de initiatieven, de voorwaarden en over hoe u een aanvraag indient, vindt u op www.tvmfoundation.nl.