Stichting Molen Vogelzicht krijgt donatie van TVM foundation Aanbevolen

Stichting Molen Vogelzicht krijgt donatie van TVM foundation
12 feb
2020

Stichting Molen Vogelzicht krijgt donatie van TVM foundation

KUITAART - De korenmolen Vogelzicht in Kuitaart is weer een donatie rijker om de komende jaren onderhoud te laten doen. De gelijknamige stichting ontving hiervoor 5.000 euro van de TVM foundation. Op het onderhoudslijstje staan onder meer schilderwerkzaamheden en het verbeteren van de toegankelijkheid van de molen.

Stichting Molen Vogelzicht is sinds 1999 eigenaar van zowel de korenmolen als de naastliggende maalderij.  De molen is gebouwd in 1865 en de maalderij in 1904. “Deze combinatie is uniek in Zeeland en komt in heel Nederland maar op enkele plaatsen voor omdat de molen een “grondzeiler” is en maar beperkte graanopslag heeft. Er is toen een smalspoor aangelegd tussen de molen en maalderij om graan en meel te transporteren. De lorrie van toen is eveneens nog aanwezig” vertelt Rudie Tieleman van Tieleman Transport uit Kloosterzande. De molen is gebouwd in 1865 en is beeldbepalend voor de omgeving gelegen aan de kreek “de kleine Vogel” aan de N60. Als transportondernemer is hij klant bij TVM verzekeringen en kon daardoor een donatie aanvragen bij de TVM foundation. 

Cultureel erfgoed

Vogelzicht en zijn maalderij ondergingen eerder een ingrijpende restauratie die in 2004 werd voltooid. Hoewel beide nog steeds in goede staat verkeren is regulier onderhoud nodig om ze als cultureel erfgoed in stand te houden. De stichting heeft daarom een vijfjarenplan gemaakt. Hierin is ook meegenomen dat de toegankelijkheid voor het publiek wordt verbeterd, waaronder het opnieuw leggen van bestrating. 

Sieraad in het landschap

“Dat vrijwilligers zo hun best doen om cultureel erfgoed te behouden, kan de TVM foundation alleen maar toejuichen,” vertelt Martin Duvivier, voorzitter van de Raad van Commissarissen van TVM. “Mijn voorouders zijn vanuit de Ardennen naar Zeeuws-Vlaanderen getrokken en hebben zich in Hontenisse gevestigd. Bij het uitzoeken van de stamboom heb ik de omgeving bekeken met de vraag hoe mijn overgrootvader het heeft gezien. Deze molen moet toen al een sieraad in het landschap zijn geweest en is er inmiddels niet meer weg te denken.” De TVM foundation ondersteunt jaarlijks tientallen maatschappelijke initiatieven. De stichting is opgericht door TVM verzekeringen, dat jaarlijks een deel van haar winst hiervoor beschikbaar stelt. 

 

Noot voor de redactie:

- De bijgeleverde foto is rechtenvrij. Plaatsing met vermelding van de fotograaf: Fotografie Buijsse. 

- Meer informatie over Vogelzicht vindt u op www.molenvogelzicht.nl.

- Meer informatie over de TVM foundation vindt u op www.tvmfoundation.nl.

- Aanvullende informatie nodig? Neem gerust contact op met Jolanda Metselaar via 0528 29 24 49 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Bijschrift foto:

Rudie Tieleman (Tieleman Transport) en Martin Duvivier (TVM verzekeringen) reiken de cheque van 5.000 euro uit aan Stichting Molen Vogelzicht.