Mede door een gift van de TVM foundation beschikt de Stichting Zeilen Zonder Beperking te Grou over vier splinternieuwe SV 14’s, snelle wedstrijdboten voor zeilers met een handicap. Zaterdag werden de boten officieel in gebruik genomen. TVM foundation-voorzitter Joop Atsma was daar bij aanwezig.

Na de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro werd het zeilen voor mensen met een beperking van de kalender gehaald; er waren te weinig deelnemende landen. Dat was niet helemaal onverklaarbaar, aangezien de standaarduitvoering van een wedstrijdboot (de Scud 18) ruim 30 duizend euro kostte.

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Of zoals ze in Drenthe zeggen: de kracht van naoberschap. Voor wie een perfecte definitie ervan zoekt, kan het best een bezoek brengen aan het splinternieuwe dorpshuis van Westdorp en Ellertshaar, buurtschappen onder de rook van Borger.

De Stichting ontving een cheque van de TVM foundation. De gift is het gevolg van de aanvraag van B.B.T. - Bart Barelds, vrachtwagenchauffeur te Borger.

Wat doe je als moeder van een zoon die graag crosst op een BMX-fiets? Maria Benten uit Hoogeveen besloot te onderzoeken of er een fietscrossbaan gerealiseerd kon worden in het park waaraan ze woonde. Toen er veel animo bleek te zijn, richtte ze met een aantal omwonenden de Stichting Fietscrossbaan Steenbergerpark op.

Uitdagend parcours

De fietscrossbaan in het Steenbergerpark moet een plek worden om te bewegen, te recreëren en te ontmoeten, aldus de stichting. De baan, bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 4 en 16 jaar, krijgt een uitdagend parcours met hoogteverschillen en bochten. Mede dankzij de donatie van de TVM foundation heeft de stichting inmiddels het benodigde geld bij elkaar. (Oud)-medewerker van TVM verzekeringen en buurtbewoner Jan Broer diende de aanvraag in bij de TVM foundation.

Corona zorgde voor vertraging, maar de aanleg is gestart
Het is de bedoeling dat de baan nog voor de zomervakantie klaar is. Voor de opening heeft het bestuur van de stichting grootse plannen. Hopelijk kunnen de kinderen snel een rondje crossen op de baan.

Stichting Molen Vogelzicht krijgt donatie van TVM foundation

De korenmolen Vogelzicht in Kuitaart is weer een donatie rijker om de komende jaren onderhoud te laten doen. De gelijknamige stichting ontving hiervoor 5.000 euro van de TVM foundation. Op het onderhoudslijstje staan onder meer schilderwerkzaamheden en het verbeteren van de toegankelijkheid van de molen.

Stichting Molen Vogelzicht is sinds 1999 eigenaar van zowel de korenmolen als de naastliggende maalderij.  De molen is gebouwd in 1865 en de maalderij in 1904. “Deze combinatie is uniek in Zeeland en komt in heel Nederland maar op enkele plaatsen voor omdat de molen een “grondzeiler” is en maar beperkte graanopslag heeft. Er is toen een smalspoor aangelegd tussen de molen en maalderij om graan en meel te transporteren. De lorrie van toen is eveneens nog aanwezig” vertelt Rudie Tieleman van Tieleman Transport uit Kloosterzande. De molen is gebouwd in 1865 en is beeldbepalend voor de omgeving gelegen aan de kreek “de kleine Vogel” aan de N60. Als transportondernemer is hij klant bij TVM verzekeringen en kon daardoor een donatie aanvragen bij de TVM foundation. 

Cultureel erfgoed

Vogelzicht en zijn maalderij ondergingen eerder een ingrijpende restauratie die in 2004 werd voltooid. Hoewel beide nog steeds in goede staat verkeren is regulier onderhoud nodig om ze als cultureel erfgoed in stand te houden. De stichting heeft daarom een vijfjarenplan gemaakt. Hierin is ook meegenomen dat de toegankelijkheid voor het publiek wordt verbeterd, waaronder het opnieuw leggen van bestrating. 

Sieraad in het landschap

“Dat vrijwilligers zo hun best doen om cultureel erfgoed te behouden, kan de TVM foundation alleen maar toejuichen,” vertelt Martin Duvivier, voorzitter van de Raad van Commissarissen van TVM. “Mijn voorouders zijn vanuit de Ardennen naar Zeeuws-Vlaanderen getrokken en hebben zich in Hontenisse gevestigd. Bij het uitzoeken van de stamboom heb ik de omgeving bekeken met de vraag hoe mijn overgrootvader het heeft gezien. Deze molen moet toen al een sieraad in het landschap zijn geweest en is er inmiddels niet meer weg te denken.” De TVM foundation ondersteunt jaarlijks tientallen maatschappelijke initiatieven. De stichting is opgericht door TVM verzekeringen, dat jaarlijks een deel van haar winst hiervoor beschikbaar stelt. 

Stichting De Vinkelse Molen ontving een donatie van de TVM foundation. Met deze donatie is de ingebruikname van korenmolen De Zwaan in Vinkel weer een stap dichterbij. De officiële opening staat gepland voor 20 september. ‘Deze donatie geeft ons een enorme steun in de rug!’

Stichting De Vinkelse Molen is sinds 2010 hard aan het werk om De Zwaan weer terug te brengen in het dorpsgezicht van Vinkel. De korenmolen werd in 1964 gesloopt, waarbij alleen vijf van de zes muren bleven staan. Penningmeester Jan van der Lee: “Door de herbouw van dit karakteristieke bouwwerk willen we cultureel erfgoed terugbrengen in onze regio. We werken met 140 vrijwilligers hard aan onze droom om de molen op 20 september weer in gebruik te nemen.”

Uitdaging

De weg naar een herbouwde en werkende molen is niet altijd even makkelijk, geeft Van der Lee aan. “Aan draagvlak bij bewoners en de gemeente geen gebrek, de uitdaging zit ‘m in de financiën.” En daar bood de TVM foundation de helpende hand. Van der Lee is ook medewerker bij GWW- en transportbedrijf én TVM-klant Ploegam en kon in die hoedanigheid een donatie aanvragen bij de foundation. “Prachtig dat deze werd goedgekeurd. De bijdrage geeft alle vrijwilligers weer een flinke steun in de rug om door te gaan.”

Cultureel erfgoed

“We vonden de herbouw van De Zwaan een prachtig initiatief. Het verbindt mensen en brengt cultureel erfgoed terug in het Nederlandse landschap,” reageert TVM-accountmanager Anton van Haren. Via de TVM foundation stelt TVM verzekeringen jaarlijks een deel van haar winst beschikbaar voor maatschappelijke initiatieven. Medewerkers en klanten kunnen een donatie aanvragen. “Maar eigenlijk is onze bijdrage bescheiden als je bedenkt hoeveel tijd alle vrijwilligers erin hebben gestoken. Zonder hen zou de herbouw nooit van de grond zijn gekomen!”

 

Fotobijschrift:

Vrijwilligers van Stichting De Vinkelse Molen ontvangen van Anton van Haren ( TVM verzekeringen) de cheque van de TVM foundation

 

View the embedded image gallery online at:
https://tvmfoundation.nl/projecten#sigProId0aade0deeb

Stichting Fiets- en Voetveer Arcen-Lottum kan door de donatie van 5000 euro van de TVM foundation nu ook rondvaartochten over de Maas aanbieden. Joop Atsma, voorzitter van de TVM foundation en Eerste Kamerlid, overhandigde de cheque van 5000 euro aan Frank Heinemans, voorzitter van de Stichting Fiets en Voetveer.

 

Een kleine op maat gebouwde rondvaartboot is geschikt gemaakt om kwetsbare ouderen en mensen met een beperking te ontvangen. Voorzitter Heinemans: “Wij gaan tochten op de Maas verzorgen, langs de Maasoevers en door de diverse hoogwatergeulen. Door deze aangepaste boot is dit nu ook mogelijk voor mensen die minder goed ter been zijn of in een rolstoel zitten.”

Joop Atsma noemt het een geweldig iniatief. "Het wordt volledig gedragen en gerund door vrijwilligers."

Het bootje kan vanwege haar constructie overal aanleggen. Het dek is vrij van obstakels en geschikt voor enkele rolstoelen en 1 of 2 bedden. De overige passagiers zitten in een kring net zoals op een sloep. Het is een open bootje met een dak voor beschutting waarop ook zonnepanelen liggen. De rondvaartboot is een catamarantype en vaart volledig milieuvriendelijk op stroom en zonne-energie.

De cheque voor Stichting Fiets- en Voetveer werd beschikbaar gesteld nadat Arjan Everts als medewerker van TVM verzekeringen samen met de Stichting een aanvraag had gedaan bij de TVM foundation. 

 

De foto is gemaakt op de helling voor de boot: (vlnr)Joop Atsma, Frank Heinemans (Stg Fiets en voetveer Arcen-Lottum), Toon Drissen (Stg Fiets- en voetveer), Walter Tausch (Stg Fiets- en voetveer),

Onno Ludin (Odin Scheepsbouw) en Roel Smits (scheepswerf Smits Velden)

De kap zit er op, molenstenen zijn binnen en de wieken zijn bevestigd. Nog even en de Meule van Wassens in Zuidwolde kan weer aan het werk. Karst Breeuwsma, penningmeester van de Meule, ontving de cheque van 5000 euro van de TVM foundation uit handen Dirk Jan Klein Essink, secretaris van de TVM foundation en CFRO van TVM verzekeringen.

Jannes Kamphuis, (oud-)medewerker van TVM en inwoner van Zuidwolde deed de aanvraag bij de TVM foundation. “De molen heeft vroeger een belangrijke rol gehad in Zuidwolde, straks kan ook de jeugd kennis maken met de cultureel historische waarden van de molen.”

De molen is bijna weer klaar voor gebruik

Karst Breeuwsma: “De donatie van de TVM foundation is goed besteed. Hierdoor konden we de ingang van de molen verruimen en de gemetselde veldkeien opruimen.”

De 1e vracht tarwe ligt al klaar om gemalen te worden. Het doel is om met de molen op langere termijn voldoende inkomsten te kunnen verdienen om te molen te kunnen blijven onderhouden. Door naast de molen een gebouw met sanitaire voorzieningen, ontvangst- en winkelruimte te plaatsen, kunnen de vele bezoekers kennismaken met geschiedenis van de molen en de producten uit eigen omgeving.

Meer informatie: https://demeulevanwassens.nl/

Het Hertenkamp in Surhuisterveen krijgt een donatie van de TVM foundation. Mede hierdoor kan het nieuwe voerhok voor het hertenkamp aan De Dellen gerealiseerd worden. De cheque werd namens de TVM foundation door Johannes Ritsma en Joop Atsma uitgereikt aan voorzitter Joop Land en vrijwilliger Fokke de Haan van Stichting Hertenkamp Surhuisterveen.

Vrijwilligers hebben veel werk verricht

Het voerhok is bijna klaar, binnenkort wordt deze in gebruik genomen. Vrijwilligers leggen momenteel de laatste hand aan de werkzaamheden. Voorzitter Joop Land is heel blij met de bijdrage van de TVM foundation. Voorzitter Land: “Wij zijn vooral afhankelijk van vrijwilligers. Zij hebben veel gedaan om deze nieuwbouw te realiseren. De donatie van de TVM foundation komt heel goed terecht.”

Een belangrijke functie in het dorp

Het hertenkamp is een prachtige attractie in het dorp waar vele bewoners met hun kinderen en kleinkinderen dagelijks een kijkje nemen. Ze kunnen de dieren hier bewonderen en genieten van de bedrijvigheid. Het nieuwe hok is het 2e in het hertenkamp. Het andere hok blijft ook gewoon staan. Die is voor de dieren, de nieuwe wordt gebruikt om het voer in op te slaan.

Chauffeur Johannes Ritsma deed de aanvraag

Johannes (chauffeur bij Boonstra Transport en veiligste chauffeur van Nederland in 2018) deed de aanvraag bij de TVM foundation. 

Namens de TVM foundation heeft Dirk Jan Klein Essink, CFRO bij TVM verzekeringen, een cheque aangeboden van 5000 euro aan Scouting Beyloo ter Horst. Deze donatie is bestemd voor het project de Drentse Schuur. Dit is een nieuwbouwproject ter vervanging van diverse onderkomens op het terrein van de scoutinggroep in Beilen. Deze werden gebruikt voor opslag van materialen en de bijeenkomsten voor de oudste speltak ‘de Stam’ (leeftijdsgroep 18-21 jaar) en zijn nu aan vervanging en uitbreiding toe. 

Penningmeester Jolanda van Noort nam samen met Peter Bakker (tot oktober voorzitter van Scouting Beyloo Ter Horst) de cheque dankbaar in ontvangst. “We zijn afgelopen zomer gestart met de bouw van de schuur, en het gaat heel goed. Veel vrijwilligers (leden, ouders van leden en andere meelevende mensen) zijn wekelijks heel hard aan het werk. De donatie van de TVM foundation zorgt ervoor dat we de benodigde materialen kunnen aanschaffen.” 

Scouting Beyloo Ter Horst staat al sinds 1967 midden in de samenleving, waarbij omgang met elkaar en bewust zijn van de natuur centraal staan en is toegankelijk voor iedereen. Ook kinderen met een beperking of achterstand kunnen bij Scouting veel plezier beleven, omdat het aanbod van activiteiten zeer divers is. Bovendien verleent Scouting ondersteuning aan diverse maatschappelijke activiteiten binnen de gemeente Midden-Drenthe. 

Door de groei van de vereniging in de afgelopen jaren zijn de huidige voorzieningen voor de oudste speltak (Stam) en de opslag en onderhoud van materialen niet meer toereikend. Voor nieuwbouw is een ontwerp gemaakt, een authentieke Drentse Schuur, passend bij de andere gebouwen op het terrein. De betonvloer is net gestort. Wanneer het klaar is? "We hopen dat we na het NPK (Noordelijk PinksterKamp) in 2020 de gebruikte materialen kunnen opbergen in de nieuwe schuur." aldus Herbert Beuling, een van de drijvende krachten van de bouwvrijwilligers.

De cheque voor Scouting Beyloo ter Horst werd beschikbaar gesteld nadat Laurens Stiekema als medewerker van TVM verzekeringen een aanvraag had gedaan bij de TVM foundation. 

Zaterdag 5 oktober is de nieuwe schuur van Scouting Uitgeest feestelijk geopend. Dankzij de aanvraag van Michiel Briefjes, medewerker bij St. van den Brink kon de nieuwe schuur een donatie van de TVM foundation in ontvangst nemen. Jan Boudesteijn overhandigde namens de TVM foundation de symbolische cheque aan voorzitter Martin van Baarle van Stichting de Boogaerd.

Stichting de Boogaerd stelt haar gebouw en terrein ter beschikking aan de scouting in Uitgeest. De oude opslagplek op het terrein voor o.a. het buitenspeel- en kampmateriaal van de scoutinggroep moest afgebroken worden. Na een periode met man en macht hard werken is de nieuwe schuur klaar. Voorzitter Van Baarle: “We hebben zoveel mogelijk zelf gedaan.  Het resultaat is een hele mooie schuur waar we de materialen weer veilig kunnen opbergen. Ik ben trots op de vele vrijwilligers die ons hierbij hebben geholpen.”

Op de openingsdag was iedereen welkom om onder het genot van een hapje en drankje het resultaat te bewonderen.

 

Ga voor meer informatie naar: www.scouting-uitgeest.nl

 

Bijschrift foto:

Jan Boudesteijn heeft de cheque uitgereikt aan voorzitter Martin van Baarle

Joop Atsma, voorzitter van de TVM foundation, overhandigde aan Tennisvereniging TSO Surhuisterveen een cheque van 5.000 euro. Voorzitter Sietze Hoekstra en Goffe Hoekstra, één van de vele vrijwilligers van de vereniging, namen deze dankbaar in ontvangst.

“We zijn er trots op dat we deze nieuwe banen met hulp van veel vrijwilligers en dankzij donaties hebben kunnen realiseren. TSO is een open vereniging, waarin iedereen zich thuis moet voelen. We richten ons hiermee op nieuwe doelgroepen, zoals ouderen. Ook de scholen gaan er gebruik van maken”, aldus Hoekstra.

Vrijdag 4 oktober worden de nieuwe padelbanen officieel geopend door wethouder Jouke Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen. Hiermee is Tennisvereniging TSO de 2e vereniging in Friesland waar men kan padellen.

 

Ouderen meer in beweging

De padelbanen kennen hun oorsprong in Zuid Europa, Spanje en Portugal. De padelbanen zijn uitermate geschikt voor de oudere speler. De ervaring leert dat men minder snel blessures oploopt en het tennisspel sneller onder de knie krijgt. Door direct 2 banen aan te leggen is het ook mogelijk om deel te nemen aan de competitie van de KNLTB

 

Ontmoetingsplek in Surhuisterveen

Tennisvereniging TSO telt momenteel zo’n 250 leden en is naast een plek om te tennissen ook een ontmoetingsplek voor de eigen leden. Andere regelmatige bezoekers, kwetsbare groepen, buurtbewoners en scholen en andere partijen worden uitgenodigd om te sporten en om bij de vereniging betrokken te raken en te blijven. Naast de padelbanen investeert de TSO ook in de aanleg van een multifunctionele playground. Op deze playground is het mogelijk om te korfballen, voetballen en volleyballen.

 

Ga voor meer informatie naar: www.tsotennis.nl

 

Bijschrift foto:

Joop Atsma heeft de  cheque uitgereikt aan voorzitter Sietze Hoekstra (links) en Goffe Hoekstra (midden) © Dick Kooij

De speeltuin ‘De Knoot’ in Milsbeek was dringend toe aan een forse opknapbeurt. Mede dankzij de donatie van de TVM foundation is dit gerealiseerd. Tijdens een feestelijke opening heeft Martijn Smits, medewerker van de Emons Group, namens de TVM foundation de symbolische cheque overhandigd.

De Knoot is ook een ontmoetingsplek

De speeltuin was dringend aan modernisering toe. Daarom heeft een werkgroep met omwonenden een ambitieus plan gepresenteerd. De speeltuin De Knoot is in Milsbeek een ontmoetingsplaats voor jeugd van alle leeftijden. Door vernieuwing te realiseren is het sociaal en maatschappelijk belang van de speeltuin gewaarborgd en blijft dit een middelpunt van contacten in de buurt. Martijn Smits, medewerker van TVM-relatie Emons Group uit Milsbeek vroeg de TVM foundation om een bijdrage voor speeltuin De Knoot in Milsbeek. 

Een feestelijke opening zonder processierupsen

Even leek het er op dat de feestelijke opening opnieuw uitgesteld moest worden. Maar inmiddels zijn alle rupsennesten weggehaald, waardoor de kinderen zonder gevaar kunnen spelen op de nieuwe toestellen. 

 

www.facebook.com/Vernieuwing-Speeltuin-t-Knootje

Het succes van de Oranje Leeuwinnen en het vrouwenvoetbal in Nederland heeft overal gevolgen. Zo heeft de v.v. Dwingeloo dringend behoefte aan nieuwe kleedkamers. Namens de TVM foundation mocht CFRO van TVM verzekeringen en Foundation bestuurslid Dirk Jan Klein Essink een cheque van 5000 euro aanbieden als bijdrage aan de realisatie van de nieuwe kleedruimte.

De vv Dwingeloo en de rugbyvereniging Dwingeloo hebben een nijpend gebrek aan voldoende kleedruimten en door de aanbouw van 2 nieuwe kleedkamers komt er een structurele oplossing hiervoor. Dit is een noodzakelijke uitbreiding door het toenemende aantal leden en dan vooral bij de vrouwenafdeling. Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder maar geeft ook andere verplichtingen aan de club en de organisatie daar omheen, zoals kleedkamers. De nieuwbouw kleedkamers zullen ook worden gebruikt door de plaatselijke rugby vereniging. 

De voetbalvereniging Dwingeloo is de grootste club binnen de gemeente Westerveld en ook gelijk de meest duurzame vereniging. In 2017 heeft de vereniging LED verlichting aangeschaft en zijn er 60 zonnepanelen aangebracht op het tribune/kleedkamer gebouw. Met deze investering is een grote aanzet gegeven tot een energie neutraal sportpark. Ook bij de geplande uitbreiding van de kleedruimten zal er volop aandacht zijn voor duurzaamheid. De v.v. Dwingeloo vervult steeds meer een regiofunctie en is een voorbeeld voor vele clubs zoals meerdere malen al is gebleken.

 

Meer informatie: www.vvdwingeloo.nl 

Op de foto v.l.n.r.: Marcel Grit, Albert Nijstad, Dirk Jan Klein Essink en Sjarno Waninge.

KBO Heesch draagt eraan bij dat senioren blijven deelnemen aan de samenleving. Hiervoor wordt een breed scala aan activiteiten aangeboden die voor een deel plaatsvinden in cultureel centrum De Pas in het Brabantse Heesch. Naast deze activiteiten biedt de KBO ook advies op gebied van mobiliteit, zorg, wonen en participatie.

Namens de TVM foundation heeft accountmanager Anton van Haren een cheque aangeboden aan KBO Heesch. De cheque van de TVM foundation is een bijdrage voor de vervanging van een elektrische duofiets. De nieuwe fiets heeft de mogelijkheid om meerdere accu's te gebruiken en dat maakt het mogelijk om de fiets drie keer per dag in te zetten.

De vereniging beschikt over elektrische duofietsen waar zowel KBO-leden als niet-leden gratis gebruik van kunnen maken. Mindervalide senioren, maar ook jongere mensen met een beperking kunnen zo samen met een vrijwilliger gezellig op pad. Het beheer van de duofietsen legt een flinke claim op vrijwilligerswerk en financiële middelen.

Anton van Haren: ”KBO Heesch beschikt over zes duofietsen. Zo'n 80 leden maken hier als deelnemer gebruik van. En net zoveel vrijwilligers zorgen ervoor dat een deelnemer 1 of 2 keer per week kan gaan fietsen. Dit haalt ouderen uit hun isolement en is goed om in conditie te blijven.”

 

Meer informatie: www.kbo-heesch.nl  

Om bij te kunnen dragen aan een duurzame verwarmingsinstallatie voor multi-functioneel-centrum IT Joo in het Friese Oudega (SWF) heeft CDA-senator en voorzitter van de TVM foundation Joop Atsma een cheque van 5000 euro aangeboden aan het bestuur van het centrum. 

IT Joo speelt in de driehoek Sneek-Bolsward-Workum een belangrijke rol als onderdak voor het rijke verenigingsleven in Oudega (SWF) en omliggende dorpen. Christien Lycklama a Nijeholt van Hoekstra Transport in Sneek attendeerde de Foundation op de enorme uitdaging waar IT Joo voor staat. De huidige verwarmingsinstallatie van ruim 35 jaar oud dreigt het te begeven, waardoor er voor de komende winter enorme problemen kunnen gaan ontstaan voor het centrum waar jaarlijks 800 inwoners uit Oudega, Idzega en Sandfirden komen sporten of actief zijn in culturele verenigingen.

Met de bijdrage van de TVM foundation en andere schenkingen kan een duurzame installatie worden aangelegd, waarmee ook nog eens op energiekosten wordt bespaard. Het dorpshuis heeft tot nu toe al 7500 mgas bespaard door dit nieuwe energiezuinige CV-systeem. 

 

Meer informatie: www.itjoo.nl 

Vanuit de TVM foundation is 5000 euro beschikbaar gesteld als bijdrage voor het nieuwe jeugdhonk in het Overijsselse Kuinre. Namens de foundation overhandigde bestuurslid Jolanda Metselaar een speciale cheque aan Ruud van den Hengel van stichting Jeugdhonk Kuinre en Thijs Bouma, medewerker van TVM relatie Jan Krediet Transport in Steenwijk. Hij deed een aanvraag voor het nieuwe jeugdhonk bij de TVM foundation.

De stichting Jeugdhonk Kuinre is opgericht in 1998 met als doel het organiseren van activiteiten voor jongeren tussen de 10 en 16 jaar. Ook voor de doelgroep voor boven de 16 jaar worden activiteiten georganiseerd. Doorgaans is het Jeugdhonk ’t Strandhuus iedere vrijdagavond geopend voor jongeren tussen de 10 en 16 jaar. De jeugdige bezoekers organiseren samen met het bestuur activiteiten als lampion maken, slaapfeestjes, casinoavonden en nog meer. Op deze manier wordt voorkomen dat jongeren in dit dorp verveeld rondhangen en overlast veroorzaken.  

Meer informatie: www.facebook.com/jeugdhonkstrandhuus/ 

 

De TVM foundation heeft maandag 8 april in Heemskerk een cheque aangeboden van vijfduizend euro aan de Stichting Achter de Duinen. Bestuurslid Jan Boudesteijn reikte deze gift samen met Rico van Duivenvoorde (CRM Internationaal Transport) uit aan het bestuur van de stichting. De stichting zet zich in voor de huisvesting van gehandicapte kinderen en heeft dringend behoefte aan een nieuwe rolstoelbus.

Stichting Achter de Duinen is een kleinschalig wooninitiatief opgericht door zes ouderparen die voor hun meervoudig complex gehandicapte kinderen een woning hebben laten bouwen aan de Rijksstraatweg in Heemskerk. Zij krijgen zorg die specifiek is aangepast op hun zorgvraag. Dit wordt gedaan door een professioneel team. Samen met een coördinerend begeleider werken veertien teamleden om 24 uur per dag om topzorg te verlenen.

Voor de bewoners is nu een nieuwe rolstoelbus nodig. De cheque van de TVM foundation is een bijdrage hieraan.

Meer informatie: www.stichtingachterdeduinen.nl

Enjoycleaningup heeft als doel de wereld een klein stukje schoner te maken en vooral te houden! 

We kennen allemaal wel de beelden van stranden vol plastic of dieren gestorven of in nood door vervuiling. Initiatiefnemer van Enjoycleaningup Alex van Eck, kon deze beelden niet aanzien.

Om die reden is hij zijn hond Joy gaan trainen om te zoeken naar plastic flesjes. Dit ging zo goed dat ze dat hebben uitgebreid met blikjes en pakjes drinken. Tijdens het uitlaten zijn ze samen geobsedeerd door zwerfafval en nemen ze alles mee wat ze vinden. In de rugtas van de hond wordt alles meegenomen wat ze tegenkomen en wordt daarna in de prullenbak geleegd. Zo lopen ze van prullenbak naar prullenbak.

Inmiddels heeft Alex een groot netwerk van vrijwilligers om zich heen verzamelt en ruimen ze met grote regelmaat delen van Nederland op.

Van de gift van de TVM foundation is een bromquad aangeschaft om zo het afval snel af te voeren tijdens deze opruimacties.

Voor meer info: www.enjoycleaningup.com

De Scoutingvereniging Graaf Floris V in Heemskerk heeft een cheque van 5000 euro ontvangen voor de verbouw van het clubhuis. De 60-jaar oude groep groeide letterlijk uit haar jasje en kon vandaag uit handen van bestuurslid Jan Boudesteijn van de TVM foundation de cheque van 5000 euro in ontvangst nemen. 

De scoutinggroep bestaat 60 jaar en het clubhuis is minstens zo oud. Een prima moment vond Floris V om het clubhuis ingrijpend te verbouwen om aan de eisen van deze tijd te kunnen voldoen. 

TVM-relatie Jan Brakenhoff van het gelijknamige transportbedrijf uit Beverwijk droeg de Heemskerkse scoutinggroep voor voor een bijdrage vanuit de TVM foundation. Die verbouwing is ook noodzakelijk omdat de vereniging op dit moment een recordaantal leden heeft en in Heemskerk de padvinderij populair is onder de jeugd.


Meer informatie: https://www.graafflorisv.nl

Drie kampioenen maar liefst hebben zaterdag 17 november de Play Skate Court in het Friese Grou geopend. Tweevoudig wereldkampioen en paralympisch Dressuuramazone Rixt van der Horst en het succesvolle schaatsechtpaar Jorrit en Heather Bergsma. Namens de TVM foundation bood voorzitter CDA-senator Joop Atsma een cheque van 5000 euro aan.

Het Play Skate Court is gerealiseerd op Sportcomplex Meinga, aan de Burstumerdyk in Grou en biedt rondom een 200 meter skeelerbaan ruimte voor de volgende sporten; pleintje voetbal, basketbal, inlineskaten, hockey, korfbal, handbal, tennis, BMX en free style step. In de winter kunnen het Play Court en de skeelerbaan onder water worden gezet voor een ijsbaan. Er zijn bovendien afspraken met het Foppe Fonds gemaakt om ook gehandicapten gelegenheid te geven om te sporten.

Lutsen Melein van vervoerder Kooiker uit Grou attendeerde de TVM foundation op het unieke sportcomplex en vroeg een bijdrage van de TVM foundation.

Joop Atsma: ”Daar hebben we geen seconde over getwijfeld. De Play Skate Court is belangrijk voor de gemeenschap hier. Jong en oud, gezond en gehandicapt, iedereen kan hier laagdrempelig sporten. Dit is een voorbeeld voor heel Nederland, zeker nu de maatschappelijke focus staat meer op verantwoord bewegen komt.”

Meer informatie: www.play-skate-grou.nl 

In het Gelderse Herwen timmert de stichting Varen met Joop-2 aan de weg. Namens de TVM foundation bood Gerard Kampert samen met Maarten de Graauw van vervoerder Mainfreight een cheque van 3.000 euro aan aan Varen met Joop-2. De stichting zet zich in om mensen die gehandicapt of eenzaam zijn ontspanning te bieden met een jaarlijkse bootreis.

Risk-manager Maarten de Graauw van TVM-relatie Mainfreight vond dat Varen met Joop-2 wel een donatie uit de TVM foundation verdiende.

“Varen met Joop-2 is in Oost-Gelderland een begrip. Gehandicapten en mensen met een sociale beperking komen via de stichting op een natuurlijke manier onder de mensen en van de boottochten en bijeenkomsten wordt altijd een ware happening gemaakt. Dit soort lokale initiatieven zijn in deze tijd erg belangrijk om iedereen bij de gemeenschap te betrekken.”

Het doel van de boottocht en de bijeenkomsten is vooral het bevorderen van de integratie tussen mensen met een handicap en mensen zonder handicap, tussen ouderen en jongeren. De 3.000 euro heeft de stichting Varen met Joop-2 gebruikt om de kosten van de jaarlijkse boottocht te dekken en andere initiatieven te nemen om de doelgroep uit hun isolement te halen.

Meer informatie: www.varenmetjoop-2.nl 

Duurzaamheid staat in Nederland hoog op de maatschappelijke agenda. Voor de TVM foundation alle reden om positief te reageren op de aanvraag van transportbedrijf Heisterkamp uit Oldenzaal voor een donatie van 5000 euro voor de aanleg van een duurzaamheidsplein bij Natuur Milieu Educatief Centrum De Höfte in Oldenzaal, een plek van ontmoeting tussen mens, dier en natuur.

De Höfte stelt zicht tot doel zowel kinderen als volwassenen bewust te maken van de natuur en het milieu en daarmee aan te zetten tot natuur- en milieubewust gedrag. Onderdeel van De Höfte vormen de Heemtuin en de Kinderboerderij.

Door de actuele politieke en maatschappelijke agenda is in Oldenzaal de laatste jaren steeds meer de focus komen te liggen bij duurzaamheid. Hiervoor komt een speciaal voorlichtingsgedeelte. Op dit duurzaamheidsplein kunnen bezoekers kennis maken met duurzame energie met al haar toepassingen.

Dirk Jan Klein Essink: ”Een mooi project in een tijd dat zuinig met energie omgaan voor iedereen een belangrijk thema met impact is geworden. Als ‘vrachtwagen-verzekeraar’ heb je voortdurend te maken met de discussie over zaken als Co2 uitstoot en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het mooie van dit project is dat jong en oud laagdrempelig kennis kan nemen van relevante ontwikkelingen. Ze leren spelenderwijs wat duurzaamheid is.”

Meer informatie: www.dehofte.nl

Het bestuur van de Stichting Bosbad Noord-Sleen heeft een zogenaamde robotstofzuiger kunnen aanschaffen om de oude (handmatige) stofzuiger te vervangen. Deze nieuwe stofzuiger maakt de bodem automatisch schoon. Bestuurslid Erwin Stremmelaar en teamleider Nicole Piening namen de cheque in ontvangst. De heer Arnold Waninge van Transpa Emmen B.V. uit Erica bemiddelde als klant van TVM en diende samen met de Stichting Bosbad Noord-Sleen de aanvraag.

In de bossen van het Slenerzand ligt het prachtige Bosbad Noord-Sleen. Vooral met de temperaturen van de afgelopen periode is het heel belangrijk om het zwembad goed schoon te houden. Voor het stofzuigen van de bodem van het zwembad werd een speciale stofzuiger gebruikt. Met een donatie van de TVM foundation heeft het Bestuur van de Stichting Bosbad Noord-Sleen een zogenaamde robotstofzuiger kunnen aanschaffen om de oude stofzuiger te vervangen. Deze nieuwe stofzuiger maakt de bodem automatisch schoon.

Woonvoorziening Brasem biedt begeleid wonen aan mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek in de leeftijd vanaf 18 jaar. De locatie bestaat uit twee woningen (met ieders zes bewoners) die door één grote achtertuin aan elkaar verbonden zijn.

Stichting Profila Zorg ontving onlangs een cheque van € 2.500 van de TVM foundation, bestemd voor de Woonvoorziening Brasem in Hoogeveen. Teammanager Nancy Logtenberg nam de cheque in ontvangst, uit handen van Tieme Bakker (werkzaam bij TVM verzekeringen), namens de TVM foundation.

“De Wieker Meule” dateert uit 1764 en heeft een gevlucht van 22,5 meter. In 1829 kocht Jacob Schiphorst Haalweide de molen en liet hem vervolgens in De Wijk als stellingmolen herbouwen. Onlangs werd het 250 jarig jubileum van de Meule op feestelijk wijze gevierd.

Het bestuur van Vereniging Dorpsbelangen Gauw ontving een donatie bestemd voor het Dorpshuis Us Gebou. Bestuursleden Sipke Dotinga en Feikje Bakker namen de cheque in ontvangst, uit handen van Annetta de Vries-Tabak, bestuurslid TVM foundation en Froukje van Dijken van Eric van Dijken Internationaal transport.

De stichting wil graag een fietslabyrint aanschaffen voor haar bewoners in het Altingerhoes in Westerbork.

De stichting De Winterswijkse Uitdaging wil een vrijwilligersplek op een centrale plek in Winterswijk inrichten. Ze heeft een plek gevonden en gaat haar intrek nemen in een bankgebouw. Voor de inrichting vroeg ze de TVM foundation om een donatie.

Stichting LE50 Lemmer heeft als doel het schip, een visserman aak, te behouden voor het dorp Lemmer. Het schip vormt het boegbeeld van het centrum van Lemmer.

De stichting Cultuur, Sport en Ontspanning Maasbommel heeft een droom, namelijk de versnipperd liggende voorzieningen in het dorp te concentreren op één plek. Om dit te realiseren stuurde de stichting een aanvraag naar de TVM foundation om hun droom waar te maken.

Stichting Zeekadetkorps Moerdijk vroeg de TVM foundation naar een donatie voor het restaureren van een monumentaal schip, zodat het schip weer in goede vaarconditie komt en ingezet kan worden als opleidingsschip voor haar zeekadetten.

De orgelcommissie uit Opeinde vroeg de TVM foundation naar een donatie voor het restaureren van haar orgel in haar Gereformeerde kerk. De TVM foundation keurde de aanvraag goed. Tijdens een feestelijke ingebruikname van het orgel ontving de commissie een symbolische cheque.

Een Ontmoet en Groetplein waar inwoners uit Borkel en Schaft elkaar kunnen ontmoeten. Een wens van de Stichting Dorpshuis Borkel en Schaft om dit te realiseren in het bestaande dorpshuis d’n Teut.

Locatie Slothoven
Slothoven in Bergambacht kenmerkt zich door kleinschalig wonen. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid zijn typerend voor het wonen in Slothoven. Er zijn 34 appartementen voor bewoners die vanwege hun dementie verpleeghuiszorg nodig hebben. Ook heeft het centrum drie verpleeghuisappartementen voor mensen met lichamelijke beperkingen. Slothoven biedt verpleeghuiszorg voor mensen met dementie en mensen met lichamelijke beperkingen.

VaarKracht: even een moment geen kankerpatiënt
De Stichting VaarKracht organiseert door het hele land gratis vaartochten voor kankerpatiënten en hun naasten. Samen met dierbaren komt de patiënt zo even los van de medische mallemolen onder het motto ‘Even een moment geen kankerpatiënt’. VaarKracht biedt een paar uurtjes tot een hele dag op een zeilschip of motorboot. Dankzij de belangeloze inzet van schippers en enthousiaste haventeams is het mogelijk te kiezen uit een grote vloot van schepen, uiteenlopend van een leuke sloep tot stoere driemaster.

Aandacht voor kleine belevenissen
In september 2012 werd het Nautisch fonds Kankerpatiënten opgericht, twee jaar later werd het omgedoopt tot VaarKracht. Met de vaartochten wil de stichting de mensen die strijden tegen kanker samen met zijn, haar partner, de familieleden, vrienden en of kennissen even het ziek zijn laten vergeten.

Donatie TVM foundatio
Suzanne Jonker, medewerker van TVM verzekeringen, diende samen met de Stichting Vaarkracht Huizen een aanvraag in voor een donatie voor het aanschaffen van een bus. Mede dankzij de donatie van de TVM foundation kan de stichting een bus aanschaffen voor het vervoeren van personen en materialen.

Plaats: Huizen
Website: www.vaarkracht.nl.

Reddingshonden voor opsporing
De Stichting Reddingshonden RHWW in Duiven leidt reddingshondenteams op en zet deze in bij de opsporing van vermiste personen. De vrijwilligersorganisatie is opgericht in 1989 en heeft zo’n 55 leden. De leden werken bijvoorbeeld als reddingshondengeleider of in het ondersteuningsteam met duikers, klimmers en personen die de logistiek regelen. Tijdens een zoekactie is de coördinatiebus van de RHWW het hart van de operatie. De diverse apparatuur in de bus zorgt voor alle communicatie rondom een vermissing en voor de veiligheid van mens en hond in het veld.

Van logeerhuis naar wooncomplex
Stichting Buitenhof is een particulier initiatief, ontstaan vanuit Stichting De Ark in Hardinxveld-Giessendam. De Ark had al een logeerhuis voor verstandelijk en meervoudig gehandicapten, maar wilde graag een mogelijkheid voor begeleid zelfstandig wonen in het dorp. Eigen identiteit, eigen regie, geborgenheid en plaatselijke betrokkenheid stonden daarbij hoog in het vaandel. In 2009 resulteerde dit in een aparte stichting: Stichting Buitenhof. 


“Wat is er mooier dan… genieten van een heerlijke vakantie op het water.” De stichting Schipper mag ik ook eens varen? heeft een droom, namelijk mensen met een beperking een vakantie laten beleven op een binnenvaartschip.

“Wat is er mooier dan… genieten van een heerlijke vakantie op het water.” De stichting Schipper mag ik ook eens varen heeft een droom, namelijk mensen met een beperking een vakantie laten beleven op een binnenvaartschip.

Laola voetbalveld

Een Laola voetbalveld voor de jongeren uit de gemeente Beek en Donk. Dit stond nog op het wensenlijstje van SV Sparta ’25. De financiën hiervoor werden ingezameld door de jeugdleden, de voetbalvereniging, de vrienden van Sparta ’25 en de dorpsraad Beek en Donk. Daarnaast stuurden ze een verzoek naar de TVM foundation dat werd gehonoreerd. Het voetbalveldje is een feit; op zaterdag 2 september 2017 werd het feestelijk geopend.

Het veld is vrij toegankelijk
Het veld is voorzien van boarding en twee goals en is voor een ieder vrij toegankelijk. Jong en oud kunnen hun voetbalkwaliteiten hierop vertonen. Het doel is mensen meer te laten bewegen en een impuls te geven aan het sociale leven in Beek en Donk.

Sparta SV '25
Onder leiding van oud-postkantoordirecteur H. Colen werd Sparta 19 maart 1920 opgericht in de bovenzaal van de Mgr. Verhagenstraat. In het begin zou de clubkleur rood-wit worden (de kleur van de Donkse St. Leonardusschut),  maar omdat een plaatselijke winkelier goedkoop groen-witte shirts op de kop kon tikken werd het groen-wit. Sindsdien zijn de clubkleuren Groen-Wit. De activiteiten van Sparta waren in 1925 nagenoeg tot het minimum geslonken,  zodoende besloot de kern van de vereniging de voetbalclub nieuw leven in te blazen. Men besloot tijdens de heroprichting, het jaartal van oprichting toe te voegen aan de naam. Zo kennen we onze vereniging niet anders meer als Sparta'25. Sparta’25 is nu een vereniging met ruim 1.000 leden met een groot contingent vrijwilligers. De wedstrijden worden gespeeld op Sportpark ’t Heereind te Beek en Donk.

 

Plaats: Beek en Donk
Website: www.sparta25.nl

Stichting Vierstee 2.0
Stichting Vierstee 2.0 is een burgerinitiatief en vanuit de bevolking van Maartensdijk opgericht. De stichting heeft als doel om de multifunctionele accommodatie De Vierstee beter in te richten, zodat het dorpshuis beter bruikbaar en inzetbaar is voor veel gebruikers. De Vierstee is de centrale plek voor alle inwoners van Maartensdijk en voor de inwoners van de omliggende kernen voor cultuur, sport en ontmoeting. Ook de bibliotheek is hier gevestigd. De gemeente De Bilt zorgt ervoor dat het gebouw technisch gerenoveerd gaat worden. Dit betekent onder andere dat de gemeente de techni-sche installaties gaat vervangen, dat het gebouw van binnen en buiten wordt opgeknapt en dat de klimaatbeheersing wordt verbeterd. Daarnaast worden er een aantal gebouwtechnische wensen van-uit de gebruikersgroepen gerealiseerd, zoals een veiliger inrichting van de sporthal en het afsluitbaar maken van de opbergruimten.

Aanschaf inventaris
De stichting gaat met de donatie van de TVM foundation een nieuw inventaris aanschaffen voor het centrale ontmoetingsgedeelte in De Vierstee. De inventaris is hier verouderd en voldoet niet meer. Deze ontmoetingsplek is het hart van De Vierstee en de enige openbare ontmoetingsplaats van Maar-tensdijk. De stichting heeft de wens om dit om te dopen tot ‘de huiskamer van Maartensdijk’, waar mensen elkaar ontmoeten in een huiselijke sfeer en waar regelmatig activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd. Dankzij de donatie van de TVM foundation wordt deze droom werkelijkheid.

Plaats: Maartensdijk
Website: www.vierstee.nl

BrinkBaru
Stichting Brink Bovensmilde is de rechtspersoon van het burgerinitiatief/vrijwilligerscollectief en samenwerkingverband BrinkBaru (nieuwe brink) in Bovensmilde waarin Molukse en Nederlandse dorpsgenoten sinds 2009 de krachten bundelen. BrinkBaru spant zich in om de historisch gegroeide psychologische scheiding tussen bewoners van Molukse en Nederlandse afkomst te laten verdwijnen door dialoog, wederzijds begrip, contact en samenwerking tussen dorpsbewoners op gang te brengen. BrinkBaru heeft, ondersteund door de gemeente Midden-Drenthe, de provincie Drenthe, het ministerie van Defensie, het lokale bedrijfsleven, landelijke en lokale fondsen en talloze inwoners, een nieuwe brink in het hart van het dorp gebouwd, precies op de 'lege plek' waar in 1977 de openbare basisschool werd gegijzeld. De sport court is één van de aangelegde faciliteiten op de brink en wordt sinds de opening druk gebruikt.

Nieuwe bodem voor het sportcourt
De stichting heeft met de donatie van de TVM foundation een nieuwe bodem op het sportcourt laten aanleggen en een bankje geplaatst. De bestaande ondergrond – gras – voldeed niet meer. Ondanks de drainage bleef de ondergrond drassig en modderig. Hierdoor konden jongeren het sportcourt niet gebruiken. Dankzij de donatie heeft de stichting de ondergrond vervangen en betegeld.

Plaats: Bovensmilde
Website: www.wijzijnbovensmilde.nl

Voor alle inwoners
Stichting Rossums Dorpsbelang behartigt de belangen van alle inwoners van het dorp Rossum. Ze is gesprekspartner van de gemeente bij allerlei thema’s en speelt een coördinerende rol in de samenwerking tussen de verenigingen, groepen en instellingen binnen Rossum.

Mozaïeken bank langs de Waaldijk
Onder de paraplu van Stichting Rossums Dorpsbelang deed Rossum in 2016 mee aan de verkiezing ‘Mooiste dorp van Gelderland’. Tijdens de verkiezing, een initiatief van TV Gelderland, streden twintig dorpen met elkaar. Eén onderdeel was het ophalen van zoveel mogelijk geld voor een eigen goed doel. Rossum had als goed doel: de aanschaf van een mozaïeken bank langs de Waaldijk. En ze hebben het doel behaald, onder andere door de bijdrage van de TVM foundation.

Plaats: Rossum
Website: www.rossumsdorpsbelang.nl

De Kamper Kogge
De Kamper Kogge is een evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. Vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich in om het schip - de enige varende kogge in Nederland - in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen en het varend erfgoed van Nederland. Thuisbasis van de Kamper Kogge is de Koggewerf aan de rivier de IJssel. De werf herbergt onder meer een timmerwerkplaats, expositieruimte, verteltheater, winkel, visrookhuisje en een taveerne.

Vervanging van zeil
Het zeil van de Kamper Kogge bestaat uit een schoverzeil (bovenste helft) met daaronder drie stroken, zogeheten bonnetten, om het zeil langer te maken. Het zeil was al langere tijd aan vervanging toe, er kon simpelweg niet meer mee gevaren worden. In april 2016 kreeg de Kamper Kogge al een nieuw schoverzeil, voorzien van het Kamper stadswapen. Er was echter niet genoeg geld om ook de versleten bonnetten te vervangen. Stichting Kamper Kogge ging vervolgens op zoek naar donatiemogelijkheden en klopte ook aan bij de TVM foundation. De stichting is klant van TVM verzekeringen en kon zodoende rechtstreeks een aanvraag doen.

Plaats: Kampen
Website: www.kamperkogge.nl

Buurthuis De Gowe in Geeuwenbrug

Spilfunctie in dorp
Buurthuis De Gowe, eigendom van Stichting WelzijnMensenWerk, heeft al jaren een spilfunctie in het Drentse dorp Geeuwenbrug. Het is een vaste basis voor onder meer een minibibliotheek, buurtverenigingen, een kaartclub, kinderwerk, een biljartvereniging, een toneelvereniging en een jeugdsoos. Daarnaast worden er diverse activiteiten georganiseerd. Kortom: de meeste bewoners komen hier regelmatig in hun vrije tijd.

Vaste trap voor zolder
De Gowe heeft onlangs een energiebesparingsproject afgerond. Het buurthuis heeft allerlei maatregelen doorgevoerd om energie te besparen. Een daarvan was de isolatie van het gehele plafond. Daarbij is ook een zoldervloer aangebracht, waardoor een prachtige ruimte voor activiteiten is ontstaan. De ruimte is echter nu alleen nog maar toegankelijk via een laddertje. De Gowe wil daarom graag de ladder vervangen door een vaste zoldertrap, zodat de ruimte eenvoudig toegankelijk wordt. TVM-medewerker Kees Hatzmann, zelf inwoner van Geeuwenbrug, vroeg hiervoor een donatie aan bij de TVM foundation.

Stichting WelzijnMensenWerk
De Stichting WelzijnMensenWerk (WMW) is een instelling voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening. WMW wil de leefbaarheid en sociale cohesie in wijken, buurten, dorpen en kernen versterken. Met dit doel voor ogen heeft de stichting ook een aantal dorps- en buurthuizen in bezit, waaronder De Gowe. De dagelijkse leiding van dit dorpshuis is in handen van een groep vrijwilligers die zelf in Geeuwenbrug wonen.

Plaats: Geeuwenbrug
Website: www.buurthuisdegowe.nl

Vaartochten voor kankerpatiënten
De Stichting VaarKracht organiseert door het hele land gratis vaartochten voor kankerpatiënten en hun naasten. Samen met dierbaren komt de patiënt zo even los van de medische mallemolen onder het motto ‘Even een moment geen kankerpatiënt’. VaarKracht biedt een paar uurtjes tot een hele dag op een zeilschip of motorboot. Dankzij de belangeloze inzet van schippers en enthousiaste haventeams is het mogelijk te kiezen uit een grote vloot van schepen, uiteenlopend van een leuke sloep tot stoere driemaster.

Bijdrage voor comfort en veiligheid
Stichting VaarKracht wil het aantal vaartochten graag uitbreiden. Met vrijwilligers kan zij heel veel doen om deze uitbreiding te realiseren. Maar VaarKracht heeft ook allerlei materialen nodig, zodat ze patiënten een hoge mate van comfort en veiligheid kan bieden. Daarbij moet gedacht worden aan zaken als thermoboxen, fleecedekens, zeiljacks, klapstoelen en kussentjes. TVM-medewerker Suzanne Jonker hielp mee tijdens een vaartocht en zag hoe belangrijk het werk van VaarKracht was. Haar donatieverzoek aan de TVM foundation om nieuwe materialen aan te schaffen, werd ingewilligd.

Plaats: Huizen
Website: www.vaarkracht.nl

Reddingshonden voor opsporing
De Stichting Reddingshonden RHWW in Duiven leidt reddingshondenteams op en zet deze in bij de opsporing van vermiste personen. De vrijwilligersorganisatie is opgericht in 1989 en heeft zo’n 55 leden. De leden werken bijvoorbeeld als reddingshondengeleider of in het ondersteuningsteam met duikers, klimmers en personen die de logistiek regelen. Tijdens een zoekactie is de coördinatiebus van de RHWW het hart van de operatie. De diverse apparatuur in de bus zorgt voor alle communicatie rondom een vermissing en voor de veiligheid van mens en hond in het veld.

Coördinatiebus total loss
Op 3 september 2016 raakte de coördinatiebus betrokken bij een eenzijdig ongeval. De bus raakte daarbij total loss en het materieel onherstelbaar beschadigd (geen ernstig gewonden). Om haar werkzaamheden te blijven uitvoeren heeft de stichting een nieuwe bus nodig, inclusief materieel als communicatieapparatuur, kennels, enzovoort. TVM-medewerker Annemarie Middelkoop vroeg hiervoor een donatie aan bij de TVM foundation.

Plaats: Duiven
Website: www.reddingshonden.nl

Woonlocatie Brasem
Woonlocatie Brasem van Stichting Profila Zorg biedt begeleid wonen aan mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problemen. De locatie in de Hoogeveense woonwijk Erflanden bestaat uit twee woningen met een gezamenlijke achtertuin. Hier wonen twee groepen van ieder zes personen. De begeleiding richt zich op het brengen van stabiliteit, veiligheid en structuur in het leven van de bewoners.

Nieuwe tuinmeubels
De bewoners van Woonlocatie Brasem hebben behoefte aan nieuwe tuinmeubels. Ze willen in de gezamenlijke tuin graag samen eten, drinken en tijd doorbrengen. Buurtbewoner en TVM-medewerker Tieme Bakker diende een donatieverzoek in bij de TVM foundation: ‘Ik heb het gevoel dat de beide woongroepen bijdragen aan evenwicht en eensgezindheid in onze buurt.’ De TVM foundation honoreerde het verzoek en de woonlocatie kon het gewenste meubilair aanschaffen.

Stichting Profila Zorg
Stichting Profila Zorg geeft zorg en begeleiding aan mensen met een (verstandelijke) beperking, autismespectrumstoornis of psychiatrische problematiek. Dit gebeurt op een van de eigen locaties van Profila Zorg of bij de zorgvrager thuis. Woonlocatie Brasem in Hoogeveen is een van de locaties van Profila Zorg.

Plaats: Hoogeveen
Website: www.profilazorg.nl/brasem

Het bewegingshuis

Eexterveen is een klein maar actief dorp. In 2006 heeft Stichting Kardeel hier het bewegingshuis gerealiseerd. Dit is een plek om te bewegen in de ruimste zin van het woord: voor jong en oud, voor groot en klein, voor culturele, sportieve en sociale activiteiten. Er is een grote variatie aan gym- en sporttoestellen aanwezig en er zijn meerdere kleedkamers. Er worden ook evenementen en voorstellingen gehouden. Over de sportvloer komt dan een beschermvloer en er is de mogelijkheid om een podium te plaatsen. Vele verenigingen, basisschool De Kameleon en kinderopvang De Hasselbraam maken gebruik van het bewegingshuis.

Nieuwe stoelen
Behalve sportactiviteiten worden er in het bewegingshuis dus ook andere activiteiten georganiseerd, zoals een toneeluitvoering en kerstvoorstelling. De stoelen die dan in de zaal gezet worden voor de bezoekers, zijn hoognodig aan vervanging toe. Stichting Kardeel wil dan ook graag 150 nieuwe exemplaren aanschaffen. TVM-relatie Jan Willem Klinkhamer, eigenaar van Klinkhamer Transport en tevens bestuurslid van stichting Kardeel, vroeg hiervoor een bijdrage aan de TVM foundation. Het bewegingshuis kreeg een positief bericht. Een mooie stap op weg naar nieuwe stoelen.

Stichting Kardeel
Stichting Kardeel is in 2004 opgezet om accommodaties en faciliteiten in Eexterveen te realiseren en te behouden. De achterliggende gedachte hierbij is dat sport- en ontmoetingsmogelijkheden bepalend zijn voor de leefbaarheid in een klein dorp. Kortom: die zijn onmisbaar dus!

Plaats: Eexterveen
Website: www.eexterveen.com/stichting-kardeel

Stichting Icare

het Altingerhoes in Westerbork

Kleinschalige woonvorm
Het Altingerhoes in Westerbork is een kleinschalige woonvorm voor mensen met verschillende vormen van dementie. Het huis, dat onderdeel is van Stichting Icare, beschikt over drie woongroepen: in iedere groep wonen acht bewoners die hun eigen appartement hebben. Iedere woongroep heeft ook een gezamenlijke huiskamer en keuken, waar de bewoners samen kunnen koken en eten. Daarnaast zijn er diverse groepsactiviteiten, zoals bloemschikken, schilderen, zingen, muziek maken en bewegen voor ouderen.

Donatie voor een Active Cues Tovertafel
Het Altingerhoes wilde voor haar bewoners graag een Active Cues Tovertafel aanschaffen. Dit is een speels product dat ouderen in de midden- tot late fase van dementie stimuleert in fysieke activiteiten en sociale interactie. Via lichtprojecties op gewone eettafels kunnen bewoners samen ‘spelen met licht’. Henk Wielink, werkzaam bij TVM verzekeringen, klopte bij de TVM foundation aan voor een bijdrage in de kosten. De foundation droeg het initiatief een warm hart toe en stelde een donatie beschikbaar.

Stichting Icare
Het Altingerhoes is een woonzorgcentrum van Icare, een stichting die verpleging en verzorging biedt bij mensen thuis of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Icare vindt dat een kwetsbare gezondheid een waardevol en zinvol leven niet in de weg mag staan. Je ontplooien en meedoen betekent: voelen dat je ertoe doet. Zo wil Icare een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen die langdurig afhankelijk zijn van intensieve zorg.

Plaats: Westerbork
Website: www.icare.nl

Nieuwbouw voor schapen
Stichting Het Drentse Heideschaap houdt in Ruinen, aan de rand van Nationaal Park Het Dwingelderveld, een kudde met Drentse heideschapen. Iedere dag gaat de herder met de kudde de hei op. De dieren verblijven in een schaapskooi die gebouwd is in 1949. Mensen kunnen de schaapskooi bezoeken; vooral de lammetjesdagen zijn erg populair.

Schaapskooi in het nieuw
De schaapskooi is aan vervanging toe. Het voldoet niet meer aan de huidige eisen voor dierenwelzijn en biedt te weinig ruimte om de kudde uit te breiden. Het Drentse Heideschaap wil daarom de oude kooi restaureren voor de opvang van lammetjes en een nieuwe kooi bouwen met een kapschuur en een informatie- en ontvangstruimte. TVM-medewerker Henk Karst hoorde van het initiatief en vroeg een donatie aan bij de TVM foundation. Die vond de plannen goed passen bij haar doelstellingen en stelde een donatie beschikbaar. Inmiddels heeft Het Drentse Heideschaap de plannen omgezet in daden. Volgens haar website staat de heropening van de schaapskooi gepland in september 2017.

Plek vol historisch erfgoed
In de nieuwe situatie wordt de schaapskooi nog meer een plek waar het historische en culturele erfgoed van Drenthe te bewonderen is. Op het terrein wordt een kinderweide ingericht, er komt een uitkijktoren over Het Dwingelderveld en er zullen tal van activiteiten worden georganiseerd. Door de uitbreidingsplannen kan ook de kudde vergroot worden. Zo kan er een groter deel van het Dwingelderveld begraasd worden, waardoor er meer diversiteit aan beplanting ontstaat.

Plaats: Ruinen
Website: www.schaapskudderuinen.nl

Dorpshuis met veel voorzieningen
In 2009 vatten de bewoners van Exloo het plan op om een dorpshuis te realiseren. Vervolgens moesten er vele hobbels worden genomen en veel overleg worden gevoerd met diverse partijen. ‘Toen het idee ontstond waren we het er snel over eens dat het een plek moest zijn waar zowel jong als oud activiteiten kan doen’, vertelt Geert Deekens van Stichting Dorpshuis Exloo enthousiast. ‘De school en het sportcomplex waren hier al gehuisvest. We hebben het bestaande gebouw aangepast aan de wensen en eisen van een goed dorpshuis in combinatie met school en sport.’ Uiteindelijk was het in november 2016 zover: het dorp opende de deuren van een eigen dorpshuis!

Bijdrage van de TVM foundation
Om de bouwplannen te realiseren ging de stichting op zoek naar financiële middelen. Gea Burger-Langius, medewerker van TVM verzekeringen en inwoner van Exloo, droeg het project voor aan de TVM foundation. En met succes: Stichting Dorpshuis Exloo kreeg een donatie. Annetta de Vries-Tabak, bestuurslid van de TVM foundation: ‘’Het project verbindt mensen, het biedt voorzieningen voor jong en oud en het levert een bijdrage aan de leefbaarheid van Exloo. Daarom past het perfect bij de doelstellingen van onze foundation.’

Plaats: Exloo
Website: www.dorpshuisexloo.nl

op de afbeelding v.l.n.r. Yvonne Snijder (sociaal werker, WelzijnMensenWerk), Annetta de Vries (bestuurslid TVM foundation) en Eric Boers (bedrijfsleider accommodatie, WelzijnMensenWerk).

De Koeberg
Stichting WelzijnMensenWerk is nauw betrokken bij de ontwikkeling van wijkpunt De Koeberg in Meppel. Dit is een net geopende ontmoetingsruimte voor bewoners uit de wijk Koedijkslanden/Berggierslanden (ongeveer 9.000 inwoners). De bewoners organiseren hier zelf activiteiten met ondersteuning van welzijns- en zorgprofessionals. Bijvoorbeeld kookgroepen, gezamenlijke wandelingen, koffieochtenden en dagactiviteiten voor mensen met beperkingen. Kortom: alle activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid en onderlinge betrokkenheid in de wijk.

Nieuwe faciliteiten
De afgelopen drie jaar hebben wijkbewoners De Koeberg als experiment opgezet. Daarbij hebben ze gebruikgemaakt van tweedehands spullen, waaronder tafels, stoelen, kasten, een kooktoestel en een koel-vriescombinatie. Nu er een nieuw pand is gebouwd heeft Stichting WelzijnMensenWerk de wens om deze spullen te vervangen voor nieuwe. Op die manier kan het wijkpunt zich op een professionele manier verder ontwikkelen.

Stichting WelzijnMensenWerk
Stichting WelzijnMensenWerk is een instelling voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Ze wil de leefbaarheid en sociale cohesie in wijken, buurten, dorpen en kernen versterken. In De Koeberg biedt ze bewoners uit Meppel ondersteuning op sociaal en maatschappelijk vlak. Daarnaast is zij, samen met diverse andere partijen, ook nauw betrokken bij de (verdere) ontwikkeling van het wijkpunt.

Plaats: Meppel
Website: www.wijkplatformkoeberg.nl

Project aanmelden

Wilt u een project aanmelden? Doorloop dan de volgende stappen:

1. Lees de voorwaarden

2. Vul het aanvraagformulier in

3. Stuur het aanvraagformulier naar cooperatie@tvm.nl

Aanvragen kunnen tot 1 mei ingestuurd worden.