Stichting Het Drentse Heideschaap

Stichting Het Drentse Heideschaap
15 aug
2017

Nieuwbouw voor schapen
Stichting Het Drentse Heideschaap houdt in Ruinen, aan de rand van Nationaal Park Het Dwingelderveld, een kudde met Drentse heideschapen. Iedere dag gaat de herder met de kudde de hei op. De dieren verblijven in een schaapskooi die gebouwd is in 1949. Mensen kunnen de schaapskooi bezoeken; vooral de lammetjesdagen zijn erg populair.

Schaapskooi in het nieuw
De schaapskooi is aan vervanging toe. Het voldoet niet meer aan de huidige eisen voor dierenwelzijn en biedt te weinig ruimte om de kudde uit te breiden. Het Drentse Heideschaap wil daarom de oude kooi restaureren voor de opvang van lammetjes en een nieuwe kooi bouwen met een kapschuur en een informatie- en ontvangstruimte. TVM-medewerker Henk Karst hoorde van het initiatief en vroeg een donatie aan bij de TVM foundation. Die vond de plannen goed passen bij haar doelstellingen en stelde een donatie beschikbaar. Inmiddels heeft Het Drentse Heideschaap de plannen omgezet in daden. Volgens haar website staat de heropening van de schaapskooi gepland in september 2017.

Plek vol historisch erfgoed
In de nieuwe situatie wordt de schaapskooi nog meer een plek waar het historische en culturele erfgoed van Drenthe te bewonderen is. Op het terrein wordt een kinderweide ingericht, er komt een uitkijktoren over Het Dwingelderveld en er zullen tal van activiteiten worden georganiseerd. Door de uitbreidingsplannen kan ook de kudde vergroot worden. Zo kan er een groter deel van het Dwingelderveld begraasd worden, waardoor er meer diversiteit aan beplanting ontstaat.

Plaats: Ruinen
Website: www.schaapskudderuinen.nl